25 September 2020, Friday, 14:35
Sim Sim, Charter 97!
Categories

"Slavonic Bazaar" Winner Expelled From University And His Performances Cancelled For His Post In Social Network

"Slavonic Bazaar" Winner Expelled From University And His Performances Cancelled For His Post In Social Network
ALIAKSEI HROSS
PHOTO: BELTA

Aliaksei Hross was a fourth year student at the University of Culture.

After the winner of the Grand Prix of "Slavonic Bazaar" Aliaksei Hross wrote in his Instgram account about the lawlessness that is happening in Belarus, the performer started having problems. At first he was informed that the previously scheduled performances had been cancelled. And later he learned that he'd been expelled from the university, Belsat reports.

Aliaksei Hross wrote that it's a shame to wear a double face with regard to what's happening in the country.

"If for today's leadership of Belarus people of culture, art and media are faceless characters and skomorokhs, then I'm ashamed that I was part of this mechanism," - Aliaksei Hross wrote.

After that, the previous performances of the performer were canceled.

"Today I received a letter about my expulsion from the 4th year of the University of Culture, of course I was not an honors student, I had unfulfilled program requirements, but everything was agreed. Probably a coincidence?!" - Aliaksei Hross asks the question.

A number of Belarusian musicians, performers, creators and journalists have made a joint appeal to release political prisoners.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

#СтыдноМолчать - СТЫДНО БЫТЬ ЛИЦЕМЕРОМ! ... Если для сегодняшнего руководства Беларуси люди культуры, искусства и медиа - это безликие персонажи и скоморохи, то тогда мне стыдно, что я был частью этого механизма! Где-то месяц назад меня пригласили (и утвердили!) с выступлениями на «Президентский бал» для выпускников, на праздничный концерт 2-ого июля во Дворце республики в преддверии Дня независимости и на 3-е июля на традиционную площадку - Стелу! Ну и открытие «Славянский базар в Витебске» как обладателя Гран-при 2016 года. Проделана была работа: утверждён репертуар, костюмы (не улыбайтесь, у нас ещё так), запись общих песен и т.д. А буквально несколько дней назад раздался звонок: «Алексей, вас убрали со всех концертов!». Причина - публикации в Инстаграм, где я всего лишь высказываю своё мнение как гражданин Беларуси по поводу предвыборной ситуации в стране, да и ситуации в целом, делюсь своей реакцией на задержания мирных людей и собираю людей для участия в волонтёрской помощи врачам. Как сегодня оказалось, далеко ни один я попал в подобную ситуацию. До сегодняшнего дня я считал, что подобные публикации и высказывания коллег, спортсменов, блогеров - это скорее определённый хайп. Сейчас же точно понимаю, что это всего лишь гражданская позиция (и даже не политизация!), которой беларусы только начинают делиться, а за неё уже людей чихвостят. БАСТА, ХВАТИТ! А ведь такие истории сплошь и рядом, и только сейчас мы начинаем говорить, и видеть их! #ЖывеБеларусь

Публикация от Alexey Gross #АЭтотГросс (@grossalexey)